ActivE+ Youth

ActivE+ Youth

Asociatia Centrul de Asociere pentru Dezvoltarea Instrumentelor Structurale împreună cu partenerii din: Turcia – Belen Kaymakamlığı, Republica Cehă – ICM Jindrichuv Hradec, Estonia – Seiklejate Vennaskond și Grecia – Youthnet Hellas anunță încheierea proiectului “Active Youth”

Durata proiectului: 01.09.2018 – 30.05.2019

Mobilitatea a avut loc in perioada: 15.02.2019-25.02.2019

Locația schimbului de tineret: Horezu, România

 

Ideea proiectului a venit de la faptul ca majoritatea reprezentantilor legali se cunosc si au au dorit sa faca un proiect pe implicare activa a tinerilor din comunitatea locala. Fiecare partener a facut cercetari privind modul in care tinerii din societatea civila se implica si am avut in vedere faptul ca in 26 mai au fost si alegerile europarlamentare

Obiectivele proiectului au fost atinse astfel:

O1: Promovarea spiritului civic in randul tinerilor prin conceperea si diseminarea de videoclipuri motivationale  pentru minim 20 de participanti avand minim 10 share-uri pe retelele de socializare. Acest obiectiv a fost atins în 2 etape , în etapa activităților echipa de proiect a ajutat tinerii să înțeleagă mai bine importanța proactivității pentru dezvoltarea personală dar și a societății , a facilitat schimbul de bune practici dar și de know how  care a ajutat la generarea de noi idei. În ultimele zile am pregătit un workshop unde lucrînd în echipe naționale tinerii au creat un videoclipuri (unele echipe la inițiativa proprie au venit cu mai multe proiecte) care vine să rezolve o problemă strigentă a comunității locale. La intoarcerea din proiect, în etapa de follow-up, fiecare grup național fiind ajutați de partenerii proiectului au diseminat rezultatele activitatilor pe paginile personale si pe site.

O2 ”Inspirarea tinerilor din cercul de cunoștințe a participanților spre implicarea în activități de voluntariat prin recrutarea a 10 noi voluntari în fiecare asociație parteneră timp de 4 luni după activități”  La fel ca și obiectivul1 a fost atins în 2 etape activități și follow-up. În cadrul activităților am pus accent pe crearea de materiale necesare pentru a atrage alți tineri în activitățile de voluntariat inițiate de partnerii noștri ca broșuri, filmulețe, poze,  statistici, blog, postări FB, etc. Iar în cadrul activităților de follow-up materialele promoționale au fost prezentate și tinerii participanți au venti cu argumente pentru ceilanți tinerii ca să compelteze cereri de aderare în organizațiile partenere dar mai important de atât să se implice în diferite activități de voluntariat și managmentul proiectelor. Conform datelor primite de la parteneri după analiza fluxului de resurse umane timp de la finele activităților până la finele proiectului, sa constatat că în fiecare organizație a fost o creștere de minim 10 tineri voluntari, iar la intrebarea cum au fost motivați să se implice în ONGistică au răspuns că de către participanții la proiect. 

O3:Stimularea participarii active atât la nivel local, cât și la nivel național și la alegerile europarlamentare din 2019 prin organizarea a 2 flash-moburi în țara de origine, cu participarea min. 200 de persoane. Acest obiecti a fost atins in etapa de follow up cand tinerii participanti au coordonat aceste evenimente in cadrul organizatiilor lor locale ajutati fiind si de reprezentantii legali. 

    Profilul tinerilor care au participta la proiect a fost – tineri europeni cu vârsta cuprinsă între 18-30 ani elevi, studenți sau absolvenți cu sau fără  experiență în activități de voluntariat dar care doresc să investească timp în dezvoltarea comunității locale, sunt interesați de problemele europene și doresc să afle cum pot să se implice mai activ la luarea deciziilor care îi privesc pe ei si comunitatea locala. Liderii de grup  au fost 6 tineri – aleși de fiecare partener în parte dintre voluntarii cu experiență ale asociațiilor care au participat la minim 2 schimburi internaționale de tineret și la 1 proiect social local . Ei au abilități de lider și sunt faorte serioși având calități organizatorice

Materiale :

După o analiză a  sondajului făcut online intre participanții la proiect putem concluziona următoarele:

 

 • toți tinerii au/vor participa sau au intenția de a mai participa la proiecte Erasmus+
 • Toți tinerii au participat în proiecte sociale locale
 • și-au imbunătățit vizibil nivelul de comuncare în engleză
 • 4 participanți vor pleca un semestru la studii în altă țară prin programul Erasmus+
 • 2 tineri vor participa ca voluntari EVS
 • O tinără a fost intr-un proiect de voluntariat în India cu AISECul
 • 10 dintre tineri vor incepe un nou ciclu de studiu
 •  12 dintre tineri și-au găsit joburi de vară
 • 7 participanți și-au găsit joburi noi 
 •  Aproape jumătate din tineri au inceput să se implice în diferite ONGuri locale

 6 tineri au inceput să participe la sesiuni TEDx in localitate.
 

 

Un impact important la avut proiectul și asupra asociațiilor partenere  aceștea și-au mărit numărul de voluntari cu minim10 voluntari fiecare, astfel pot face proiecte locale mai de anvergură. Proiectele locale demarate de  participanți sub egida proiectului ”Active Youth” și cu sprijinul și parteneriatul fiecărei organizații din proiect le-au oferit creșterea de imagini la nivel local  creșterea portofoliului de proiecte.

Organizațiile partenere după cum am scris în mai multe s-au implicat și ele în procesul de diseminare a materialor in periaoda de follow up, printre acțiuni putem menționa următoarele :

 

 • La ședințele proprii au prezentat materialele făcute de tineri în cadrul proiectului și a distribui broșurele  pe format pe hartie.
 • La evenimentele locale au luat ca exemple de bune practici broșurile din proiectul ActivE+ Youth, iar la proiectele dedicate proactivități s-a facut o mini prezentare a proiectului.
 • Au trims email cu newslatter cu informațiile cele mai importante din proiect către baza de date cu partenerii .
 • Asociația noastră(ca și partenerii) face parte din mai multe networkinguri de asociații active pe dimensiunea de tineret la nivel European cu care am lucrat în alte proiecte Erasmus+ , și cu care avem ințelegere de ajutor reciproc la diseminare și creștere a vizibilității, astfel după proiect le-am trimis un comunicat cu cele mai importante materiale din proiecte care au fost distribuite la membri lor.
 • La realizarea  proiectelor locale , partenerii au contactat spre implicare ONG urile care erau pe nișa proiectului implimentat, astfel unele organizații au dat curs invitației unde au aflat mai multe despre Active Youth.

Au diseminat informatiile despre proiect pe site-ul sau facebook-ul lor.

 

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această comunicare reflectă doar punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabilă de utilizarea informațiilor conținute în această comunicare.

 

 

Categories